07 april 2024
Terug naar de basis met orthomoleculaire voeding
De hedendaagse voeding wordt steeds meer gekenmerkt door bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde suikers en snel verteerbare koolhydraten, en daarmee lijkt de essentie van gezonde voeding soms verloren te gaan. Maar hoe maak je dan gezonde keuzes en breng je je lichaam weer in balans?
Orthomoleculaire voeding kan je een waardevolle oplossing bieden door het voedingspatroon van de vroegere mens als uitgangspunt te nemen. Dit sluit namelijk het beste aan op je genetisch materiaal. De primitieve mens at voornamelijk knollen, bladeren, planten, zaden, bessen, eieren en af en toe vlees of vis. En dit alles zo vers mogelijk. Snel verteerbare koolhydraten bestonden toen nog niet en het voedingspatroon was in harmonie met de genetica.
Moderne voedingsuitdagingen: kwaliteit versus kwantiteit
In de loop der jaren is er veel gewijzigd in het voedingspatroon en eten we meer 'lege calorieën' uit bewerkte voedingsmiddelen. Ook zijn voor ons de macronutriënten uit balans, we eten in verhouding vaak te veel koolhydraten en te weinig eiwitten en gezonde vetten. We kunnen daarom ook wel spreken van ‘moderne ondervoeding’, waarbij het niet zozeer schort aan de kwantiteit, maar vooral aan de kwaliteit van onze voeding. Deze achteruitgang van de dagelijkse voeding draagt bij aan verschillende (chronische) fysieke en mentale klachten.
Factoren die de voedingsstatus beïnvloeden
Het streven naar een voedingspatroon dat ons lichaaam optimaal voedt en een gezonde balans bevordert, wordt bemoeilijkt door verschillende factoren. Eén van deze factoren is de afname van voedingsstoffen in onze voeding, mede veroorzaakt door bodemuitputting en industriële bewerkingen. Daarnaast kunnen onvolwaardige voeding, eenzijdige of ongezonde eetgewoonten, en verlies door bereiding onze nutriëntenstatus negatief beïnvloeden. Bovendien kunnen andere invloeden, zoals langdurige stress, zware lichamelijke inspanning, overbelasting, medicijngebruik en blootstelling aan toxinen, leiden tot een hogere behoefte aan voedingsstoffen
Gevolgen van een verstoorde voedingsbalans
Een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot fysieke en mentale disbalans, wat resulteert in klachten zoals o.a. vermoeidheid, stemmingswisselingen, prikkelgevoeligheid, een verlaagde concentratie en uiteindelijk zelfs chronische klachten of aandoeningen.
Herstel van de voedingsbalans
In de praktijk betekent dit aan de ene kant dat wij celopbouwende voeding in het patroon moeten introduceren. Aan de andere kant moeten we in dat patroon voeding uitsluiten om de gezonde balans (terug) te krijgen. Lichaamsopbouwende voeding werkt zowel preventief als curatief. We zijn wat we eten, maar het is dan wel belangrijk om te weten of ons lichaam de voedingsstoffen daadwerkelijk opneemt. We zijn dus eigenlijk niet alleen wat we eten, maar vooral wat we opnemen, verbruiken en weer aanvullen. Door je voedingspatroon aan jouw persoonlijke situatie aan te passen, is het mogelijk te werken aan een biologisch evenwicht en je energie in balans te houden.
Streven naar evewicht
Met een orthomoleculair voedingspatroon streef je naar een evenwicht op verschillende niveaus:
- Gezond immuunsysteem
- Hormonale balans
- Optimaal zuur-base niveau
- Goede werking van neurotransmitters
- Gezond microbioom (darmen en spijsvertering)
- Gezondheid van het brein
Hierdoor ontstaat in eerste instantie meer energie, maar het resulteert ook in andere positieve gevolgen, zoals:
- Een gezonder gewicht
- Een betere balans tussen lichaam en geest
- Een sneller herstel en beter slaappatroon
- Minder stressgevoeligheid en een rustiger hoofd
- Meer heldere gedachten en een sterker bewustzijn
- Chronische klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen
Stappen naar een gezond voedingspatroon
Het nemen van verantwoordelijkheid voor je gezondheid begint met bewuste keuzes in voeding en levensstijl. Hoewel preventie ideaal is, kun je ook veel bereiken met curatieve maatregelen.
Er zijn drie stappen in het proces om je voedingspatroon aan te passen:
- Bewust worden van de rol die voeding speelt.
- Het opdoen van kennis over orthomoleculaire voeding.
- Het stap voor stap integreren van een dagelijks orthomoleculair voedingspatroon.
We spreken hier over een voedingspatroon omdat het geen tijdelijk karakter heeft, maar duidt op een omslag in het denken. Doorzettingsvermogen is nodig om voedingsgewoonten te doorbreken. Zodra verbetering voelbaar of zichtbaar is, wordt het gemakkelijker om vol te houden.
Lever een actieve bijdrage aan je gezondheid met de juiste voeding
In een wereld waarin bewerkte voeding en snelle suikers vaak onze dagelijkse voeding domineren, kan het een uitdaging zijn om terug te keren naar een voedzaam eetpatroon. Orthomoleculaire voeding biedt een effectieve manier om je voedingspatroon in balans te brengen met je werkelijke behoeften. Door te focussen op de juiste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, kan deze aanpak je gezondheid herstellen en ondersteunen.
Wil je weten hoe je jouw voedingspatroon kunt optimaliseren en je gezondheid kunt verbeteren? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen kunnen we een persoonlijk voedings- en leefstijlplan opstellen om jouw weg naar een evenwichtig en vitaal leven te starten.