07 april 2024
Voor wie is orthomoleculaire voeding geschikt?
In een maatschappij waarin we constant ‘aan’ staan en steeds meer van ons wordt gevraagd, groeit het besef van het belang van een gezonde leefstijl. We willen ons allemaal energiek, fit en vitaal voelen en gezond ouder worden. Orthomoleculaire voeding kan hierbij een sleutelrol spelen. Maar wat houdt dit nu precies in?
De essentie van orthomoleculaire voeding
Orthomoleculaire voeding richt zich op het voorzien van je lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Het basisidee is eenvoudig: je lichaam functioneert het beste wanneer het de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen binnenkrijgt, opneemt en benut. Dit omvat aminozuren, gezonde vetten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere bioactieve stoffen die je energie en welzijn ondersteunen. Met een orthomoleculair voedingspatroon streef je naar het voorkomen van voedingstekorten en het bevorderen van een optimale gezondheid.
De basis van orthomoleculaire voeding
De basis van orthomoleculaire voeding bestaat uit:
- Groenten en fruit
- Vis, schaal- en schelpdieren
- Gevogelte, noten, en zaden
- Zuivel, granen, peulvruchten en (wild) vlees worden op basis van persoonlijke behoeften toegevoegd.
- Bewerkte voeding wordt zoveel mogelijk vermeden.
De aandachtspunten
Bij orthomoleculaire voeding ligt de focus op:
- Voeding die voldoende brand- en bouwstoffen bevat in de vorm van koolhydraten, vetten en eiwitten en in de juiste verhouding daarvan.
- Inname van voldoende nutriënten in de vorm van:
- Vitamines (zoals vitamine C en E)
- Mineralen (zoals magnesium en zink)
- Fytonutriënten (zoals flavonoïden, carotenoïden)
- Vetzuren (omega 3 vetzuren)
- Aminozuren (tryptofaan en tyrosine)
- Het gebruik van voedingssupplementen kan van meerwaarde zijn, wanneer deze onderbouwd en op de juiste manier worden ingezet. Met een bewuste keuze voor kwalitatieve grondstoffen en cofactoren kan dit een bijdrage leveren om eventuele klachten te behandelen en de gezondheid te bevorderen.
Gepersonaliseerde voeding
Binnen een orthomoleculair voedingspatroon hanteren we algemene richtlijnen die voor iedereen van toepassing zijn. Echter, het omvat ook op maat gemaakte individuele adviezen, dit noemen we 'gepersonaliseerde voeding'.
Voor wie is een op maat gemaakt orthomoleculair voedingspatroon geschikt?
Of je nu te maken hebt met chronische klachten, preventief aan de slag wil of simpelweg streeft naar een zo optimaal mogelijk gezond leven, met een orthomoleculair voedingspatroon kun je jouw gezondheid bevorderen en optimaliseren. Het is eigenlijk relevant voor iedereen en kan zelfs essentieel zijn, ongeacht de situatie. Orthomoleculaire therapie heeft bewezen effectief te zijn bij uiteenlopende chronische klachten, zoals:
- Moeite met afvallen of overgewicht
- Weinig energie en vermoeidheid
- Langdurige stress en burn out
- Darmklachten en problemen met de spijsvertering
- Hormonale problemen
- Stemmingswisselingen en depressie
- Allergieën
- Huidproblematiek
- Gewrichtsklachten
Gezondheid is een optelsom van verschillende factoren
Hoewel orthomoleculaire voeding de basis vormt, richt orthomoleculaire therapie zich ook op andere belangrijke aspecten van je welzijn. Bij Optimum Living kijken we ook naar de volgende factoren om jouw gezondheid te optimaliseren:
- Gedrag en gewoonten
- Slaap en herstel
- Rust en ontspanning
- Persoonlijk energiemanagement
- Lichaamsbeweging
- Zingeving en motivatie
Krijg zelf weer de regie over je gezondheid en welzijn
Orthomoleculaire therapie richt zich op preventie, herstel en optimalisatie van je gezondheid. Optimum Living benut alle mogelijkheden om jou te helpen naar een fit en energiek leven. Door bewuste keuzes te maken op basis van jouw behoeften, kun je zelf weer de regie krijgen over jouw gezondheid en welzijn. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend informatiegesprek.