20 maart 2023
Praktische tips voor een gezond gewicht
Heb je moeite met afvallen of je gewicht stabiel te houden?
In dit blog delen we praktische en haalbare tips om je te helpen een gezonder gewicht te bereiken én vast te houden. Hoewel Optimum Living gepersonaliseerde voedingsadviezen aanbeveelt, zijn de onderstaande tips voor iedereen toepasbaar.
1. Kies voor zelfbereid eten
Vermijd kant-en-klare maaltijden en bewerkte voedingsmiddelen die vaak vol zitten met snelle koolhydraten, suikers, smaakversterkers en transvetten. Door zelf te koken met onbewerkte ingrediënten, verminder je de kans op ongezonde toevoegingen en onnodige calorieën. Focus op hele, onbewerkte voeding die rijk is aan voedingsstoffen en zorgt voor een langduriger gevoel van verzadiging.
2. Eet bewust
Neem de tijd om van je maaltijden te genieten en eet langzaam. Dit helpt je om verzadiging beter waar te nemen, waardoor je minder snel te veel eet.
3. Maak gezonde keuzes toegankelijk
Zorg ervoor dat je altijd gezonde voeding binnen handbereik hebt, zoals noten, fruit en groenten, zodat je niet in de verleiding komt om voor ongezonde opties te kiezen.
4. Plan je maaltijden
Door je maaltijden van tevoren te plannen, voorkom je impulsieve keuzes en behoud je meer controle over je voedingsdoelen. Kies gezonde, voedzame recepten en zorg voor een gevarieerd eetpatroon. Maak een wekelijkse menuplanning en zorg ervoor dat je de benodigde ingrediënten in huis hebt.
5. Voorkom insuline- en bloedsuikerproblemen
Een stabiele bloedsuikerspiegel is essentieel voor zowel je energie als je gezondheid. Wanneer je bloedsuikerspiegel fluctueert door snelle koolhydraten en suikers, kan dit leiden tot een oncontroleerbare trek, energiecrashes en zelfs gewichtstoename.
Beperk suikers en snelle koolhydraten
Suikers en snelle koolhydraten (zoals witbrood, frisdrank en snoep) veroorzaken een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor het lichaam insuline aanmaakt om de glucose in het bloed te verwerken. Insuline is een hormoon dat helpt bij het transporteren van glucose naar de cellen, zodat ze het kunnen gebruiken voor energie. Wanneer er echter te veel glucose in het bloed is (bijvoorbeeld door een overmaat aan snelle koolhydraten), kan het lichaam niet alles direct gebruiken. Het overschot wordt dan opgeslagen als vet, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en verstoorde insulinegevoeligheid.
Kies voor complexe koolhydraten
Zoals groenten, peulvruchten en volle granen. Deze voedingsmiddelen worden langzamer verteerd, waardoor je bloedsuikerspiegel geleidelijker stijgt en je lichaam beter in staat is om de energie op een efficiëntere manier te gebruiken. Bovendien bevorderen ze langdurige verzadiging, wat helpt om ongecontroleerde trek te voorkomen.
Verminder het aantal eetmomenten
Daarnaast kan het verminderen van het aantal eetmomenten per dag je bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren. Dit is een van de redenen waarom intermittent fasting, of het beperken van eetmomenten tot een bepaald tijdsvenster, in populariteit is gegroeid. Door minder vaak te eten, geef je je lichaam de tijd om over te schakelen van glucose- naar vetverbranding. In plaats van het gebruik van glucose als primaire energiebron, begint je lichaam vetreserves te gebruiken, wat kan helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van je insulinegevoeligheid. Dit proces helpt je ook om je energie gedurende de dag beter in balans te houden.
6. Focus op een evenwichtig voedingspatroon
Zorg voor een gebalanceerde inname van eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Eiwitten helpen bij het behoud van spiermassa en zorgen voor een langdurig vol gevoel. Vezels uit complexe koolhydraten, afkomstig van groenten en fruit, ondersteunen je spijsvertering en dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Vetten zijn belangrijk voor de aanmaak van hormonen, het remmen van ontstekingen en het ondersteunen van je hersenfunctie.
Bij het bepalen van een goede verhouding tussen de macro's spelen factoren zoals leeftijd, lichaamsgewicht, geslacht, mate van beweging en persoonlijke doelen een rol. Over het algemeen houden we de volgende verdeling aan: 40% koolhydraten - 30% eiwitten (dierlijk en plantaardig) - 25% vetten - 5% vocht. Lees hier meer over de richtlijnen voor een gezond voedingspatroon.
7. Drink voldoende water
Zorg dat je gedurende de dag genoeg water drinkt om goed gehydrateerd te blijven. Water is niet alleen belangrijk voor je stofwisseling, maar ook voor je algehele gezondheid. Heb je trek? Check eerst of je echt honger hebt, of misschien gewoon dorst. Soms heeft je lichaam meer behoefte aan vocht dan aan eten.
8. Beweeg voldoende en verhoog je spiermassa
Zorg voor minstens 2,5 uur matig intensieve lichaamsbeweging per week, zoals wandelen, fietsen of andere activiteiten die je leuk vindt.
Combineer dit met minimaal twee keer per week krachttraining. Spieren zijn metabolisch actiever dan vet, wat betekent dat het opbouwen van spiermassa je stofwisseling verhoogt. Dit zorgt ervoor dat je zelfs in rust meer calorieën verbrandt. Begin met eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen, bezoek een sportschool of schakel de hulp in van een personal trainer voor gerichte trainingen.
9. Slaap voldoende
Zorg voor een goede nachtrust. Slaaptekort kan je eetlust verhogen en leiden tot ongezonde voedingskeuzes, omdat het de hormonen die je hongergevoel reguleren verstoort. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je energie- en hormoonbalans te ondersteunen.
10. Beheers stress
Chronische stress kan leiden tot hormonale verstoringen en gewichtstoename. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.
11. Houd je bioritme in balans
Zorg voor regelmaat in je eet- en slaappatronen. Onregelmatige eet- en slaaptijden kunnen je bioritme beïnvloeden, wat je hormonen die betrokken zijn bij eetlust en metabolisme uit balans kan brengen. Dit kan leiden tot een verhoogde eetlust en een verlaagde stofwisseling.
12. Vermijd crashdiëten
Crashdiëten verstoren je stofwisseling en kunnen op de lange termijn leiden tot gewichtstoename. Kies in plaats daarvan voor een duurzame aanpak van gewichtsverlies door geleidelijke veranderingen in je voedingspatroon en leefstijl aan te brengen.
13. Ondersteun je darmgezondheid
Een gezond microbioom is belangrijk voor het behouden van een gezond gewicht. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en probiotica, om je darmgezondheid te ondersteunen. Lees hier meer tips voor een gezond microbioom.
14. Controleer mogelijke tekorten
Overweeg om eventuele tekorten aan vitamines en mineralen te identificeren en aan te pakken. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen kunnen je metabolisme en gewicht beïnvloeden.
15. Controleer op voedingsintoleranties
Voedingsintoleranties of overgevoeligheid kunnen ongemerkt bijdragen aan gewichtsproblemen. Ze kunnen (laaggradige) ontstekingen veroorzaken die je metabolisme verstoren. Het identificeren en vermijden van voedingsmiddelen waar je lichaam slecht op reageert kan helpen om je stofwisseling te verbeteren en je gewichtsbeheersing te ondersteunen.
16. Op zoek naar de oorzaak
Hoewel slechte eetgewoonten en gebrek aan beweging vaak als de belangrijkste oorzaken van overgewicht worden gezien, kunnen er ook diepere lichamelijke factoren meespelen. Als jij vastloopt in je pogingen om duurzaam af te vallen, is het belangrijk om deze factoren te identificeren en te begrijpen. Dit kan het verschil maken tussen tijdelijke resultaten en blijvend succes. Lees hier meer over mogelijke factoren die gewichtsverlies bemoeilijken.
Ben je op zoek naar een persoonlijke aanpak voor een gezond gewicht? Overweeg dan professionele begeleiding om jouw situatie te analyseren en effectief aan te pakken. Optimum Living staat voor je klaar om je te ondersteunen met op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij jouw doelen en leefstijl. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.